Джани Инфантино – човекът, който ще връща футбола на хората

Тишината и спокойствието завладя Световната футболна федерация (ФИФА) от няколко дни насам. На мястото на овакантения пост на президента вече има ново име – Джани Инфантино. Спокойствие всъщност е твърде силна дума, която може би е по-удачно да сменим с „успокоение“. Че нещата на върха на футболната пирамида в света най-сетне ще се нормализират.

Къде сбъркахме?
Защо всъщност се стигна до Извънреден конгрес с основна точка за избор на нов председател? Отговорът го знае всеки разумен фен на футбола, който е видял достатъчно, за да не твърди, че най-популярната спортна игра по света е нещо съвсем различно от метросексуални елементи с тревожно развита физика и изскубани и получаващи милиони за ритане на топка. Милиони, дошли от скандално високи суми за телевизионни права, маркетинг, реклама и изобщо много неща, далеч от обикновената „А ла Пиола“, „Паненка“ или „Падащ лист“.

Дълги години ФИФА беше мястото, където се разпределяха огромни суми, повечето неосветлени. Световната централа стана символ на футболната корупция и на решения, които далеч не можем да определим като „добри за футбола“.

Елементарният пример – днес, 2016 г., се готвим за световно първенство в Катар през 2022. Държава, напълно неизвестна на футболната карта с клубове, чиито имена (чисто информационно) биха затруднили 99% от феновете в света. Но държава, която може да си позволи да вдигне от нулата няколко напълно излишни супермодерни стадиони, на които е готова да сложи дори климатици. Съмненията около „принципния“ избор на Катар са буквално от деня, в който държавата изобщо се кандидатира. Но едва ли има някой, който не е убеден, че милиардите са решили всичко. Включително и потресаващото безумие Мондиалът през 2022 г. да се проведе… през зимата. Само можем да гадаем какви поразии ще бъдат нанесени на играта. Със сигурност обаче някой би го преживял с лекота, особено ако е „топнал човката“ в кацата с меда, овкусен от 163 млн. евро, дадени от Катар само за подкрепа на кандидатурата им.

Причината
Това обаче, което взриви ФИФА беше проучване на BBC, според което Спортната маркетингова компания ISL е платила общо 100 милиона долара на служители на ФИФА, включително бившия й президент (от 1974 до 1998 г.) Жоао Хавеланж и бившия й висш служител Рикардо Техейра. В замяна през 90-те години компанията е получила изгодни телевизионно и маркетингови права. Според справката ISL (International Sport and Leisure – Международен спорт и развлечения) е швейцарска компания, „тясно свързана с ФИФА“, която е фалирала през 2001 г., с 212 670 000 евро дългове.)

Скандалът е в това, че досегашният президент на ФИФА Сеп Блатер вероятно е знаел за всичко това (според писмо на предшественика му Жоао Хавеланж), но се е погрижил да бъде потулен. При това години след банкрура на компанията ISL.

Развръзката
Снежната топка сякаш беше пусната от най-високия и заснежен връх в швейцарските Алпи и се блъсна с огромна сила в самия Сеп Блатер, който първо бе отстранен за 3 месеца от поста си, а след това бе напълно изолиран. За да се стигне до миналия петък и избора на нов председател.

Кой си ти Джани и защо жребиите за евротурнирите осиротяха?
Новият президент на ФИФА е Джани Инфантино. Роден е на 23 март 1970 г. в швейцарския град Бриг и има италиански корени. Всеки, който се интересува от европейски футбол не може да не знае симпатичния гологлав сладкодумец, който преди всеки жребий в Шампионската лига и Лига Европа търпеливо ни обяснява регламента. Между другото, това беше важна задача и за Сеп Блатер преди да стане шеф на Централата. В кръга на шегата – гледайте внимателно кой ще го смени в тази дейност и смело заложете в перспектива от няколко години.

Още една прилика – и двамата са швейцарци. Инфантино е роден на десетина километра от къщата на Йозеф (Малкото име всъщност на Блатер).

Джани е фен на футбола, но по-голям на книгите и знанието. Учи в местен университет и съчетава четенето за изпити с работа в спалните вагони в местната железница. Понякога продавал и шоколад в павилиона на майка си. Никога обаче не се откъсва от футбола. Нещо повече – създава малък клуб, в който ритат само момчета от италиански произход. Междувременно е научил толкова езици, че да не се притеснява от кариера в която и да е точка на света.

През 2000 г. започва работа в УЕФА като адвокат, след като преди това е бил генерален секретар на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). В европейската централа се издига бързо и през 2009 г. вече е генерален секретар, минал през шефски длъжности в Комисията по правни въпроси и Лицензионната. В края на кариерата си в УЕФА за никого не е тайна, че той е „Делфинът на Платини“ (игра на думи с „дофин“, което значи престолонаследник).

Какво следва от тук нататък?
Джани Инфантино спечели със 115 на 88 гласа във втория тур на изборите, побеждавайки съперника си Салман бин Ебрахим ал Халифа. Още в първата си реч обеща нещо много важно – в света да се говори все повече за футбола като игра, отколкото за странични и нелицеприятни подробности около него.

Инфантино е човек с идеи. Негова е тази отборите на европейските финали да станат от 16 на 24. Негова е и тази Мондиалът да събира не 32, а 40. Последната засега не е приета и това е може би по-разумното решение. Повече отбори обаче означават повече мачове, а това пък – повече пари. Пробойната в порочния кръг може би (ще) става все по-малка и не са малко тези, които смятат, че скоро пак ще се затвори.

Изборът му не е посрещнат навсякъде с адмирации. Доскорошният шеф на УЕФА Мишел Платини също е в големия и дълбок „кюп“, от който измъкването е невъзможно. И именно този факт подразни футболист номер 1 за всички времена Диего Марадона, който откровено нарече Инфантино „предател, който е продължил да работи в УЕФА, след всичко което се случи с шефа му“.

ФИФА си има нов шеф и на върха на световния футбол е малко по-спокойно. Сигурно е обаче, че дейността на Джани Инфантино ще бъде гледана под лупа и всяка негова грешка ще бъде бързо посочена и вероятно жестоко наказана. Симпатягата от жребиите не е играл организиран футбол, но сега топката е в неговите крака.

Материал за в-к „Живота днес“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *