Евро 2016 – блясък без излишна суета

Няма как човек да седне да пише за предстоящите финали на Европейското първенство по футбол, които ще се проведат след около два месеца във Франция и някак неволно да не си спомни, че въпреки няколкото условности по споделеността между няколко държави на бъдещите подобни събития, България също е имала претенции за домакинство на мачове. Форуми като този имат една отличителна черта – просто е невъзможно да бъдат по-малко бляскави от предишния. С достижения от всякакъв тип – от инфраструктура до начин на отразяване. И днес, когато у нас спорим за това дали държавата трябва да помогне създаването на проект като Висшата лига с 10-15 млн. евро за някакви базови подобрения на футболните арени, то сумите, за които става дума около Евро 2016 са меко казано несъвместими.

Реалностите в света на футбола от десетилетия са подвластни на правилата на икономиката в световен мащаб. Организирането на събития като световни или европейски финали е инициатива, която малко държави могат да си позволят. Без съмнение все повече става дума за имидж, който пък се постига с много пари. Това личи най-много в световен мащаб, когато в последните години видяхме шампионат в ЮАР, а след няколко ни предстои такъв и в Катар.

В Европа нещата са малко по-различни. Но въпросът със забележителността отново е водещ. Франция посреща Еврото с идеята за възвръщане на традицията в национален мащаб, а сериозните инвестиции са поглед в бъдещето и на клубно ниво, което доста избледня в последните сезони.

Стадионите
Десет стадиона в девет френски града ще посрещнат 24-те финалисти на предстоящия шампионат. Поне в съвременната история на футбола две арени в едно населено място рядко намират място в такива форуми. Това обаче е само любопитно уточнение. От десетте стадиона четири са изградени специално с мисълта за първенството. Умишлено не ги назовавам като „нови“, тъй като някои от тях вече са в експлоатация няколко години.

На напълно ново съоръжение ще се радват зрителите в Лион. Арената е с капацитет 59 286 зрители и бе открита преди броени дни – на 28 февруари с възможно най-добрия за такъв повод мач – най-титулувания в последния години местен клуб Лион срещу настоящия номер 1 във Франция ПСЖ. Строежът на стадиона отне три години и глътна зашеметяващите 415 млн. евро. Инвестицията със сигурност си струва, тъй като само след три години съоръжението ще е домакин на мачове и от Световното първенство за жени – събитие, което предизвиква все по-голям интерес в международен план. В Лил похарчиха 324 млн. евро за мултифункционален комплекс, който включва струващ 282 млн. евро стадион и още 42 млн. част с хотели, ресторанти и места за забавление и отдих. На трибуните могат да се съберат 50 186 зрители. Колкото и думата „уникален“ да се превръща в паразитна, особено в българските медии, няма как да не я употребя тук в описанието си за стадиона. Освен за футбол, той се използва и като… зала, в която се провеждат състезания по всички спортни игри на закрито – волейбол, баскетбол, тенис, мини футбол и др. При необходимост половината от игрището се вдига и премества върху другата, а освободената част се превръща в закрито помещение, което събира 27 000 зрители. Стадионът бе открит през август 2012 г., а работата в перспектива на французите личи от факта, че тук се проведоха и мачове от ЕвроБаскет 2015.

От май миналата година Бордо и местният едноименен клуб се радват на чисто ново съоръжение, събиращо 42 115 зрители и струващо „скромните“ на фона на останалите 168 млн. евро.

Две години (от 2011 до 2013) и 245 млн. евро бяха необходими на строителите да вдигнат стадион и в Ница, на който се радват местния футболен клуб, както и ръгби отбора на Тулон, който е европейският доминант в този спорт с три континентални шампионски купи в последните три сезона.

Само за тези четири съоръжения, френските организатори са похарчили 1.15 млрд. евро от началото на второто десетилетие на века. Инвестицията се допълва от неуточнена сума за реновация и вкарване в различни изисквания на останалите стадиони, които ще приемат финалистите

Билетите
А сега малко полезна информация за феновете, които ще присъстват на шампионата. Билетите са със сериозни за държави със стандарт като този в България, но поносими за класата на събитието цени. Според информация от УЕФА, около 250 000 от пропуските за мачове от груповата фаза и първия елиминационен кръг ще се продават на цена от 25 евро. Уточнението е, че те ще представляват 85% от всички пуснати в продажба.

Горепосочените цени са за най-ниската от общо четири категории. В следващата те ще се продават срещу 55 евро, във втора струват 105 евро, а най-високият клас билети се разменят срещу 145 от европейската валута.

Любопитен факт е, че първият мач от турнира – между Франция и Румъния ще е с по-скъпи билети, отколкото полуфиналните. Най-добрите места на него ще са 595 евро.

В по-късните етапи на надпреварата, съвсем логично цената се вдига и най-евтините от четвъртфинала до финала стават съответно 45/65/85. Топ-място за финала по официалните данни е 895 евро с включен 5.5% ДДС.

Винаги става дума за пари
За каквото и да ви говорят, винаги става дума за пари. Повече отбори означават повече мачове, повече реклама и съответно по-сериозни суми за телевизионни права. Отделно е традиционно високият интерес към шампионат като Евро, на който се подвизават болшинството от топ играчите в света.

Това лято във Франция за първи път ще участват 24 отбора. Те ще си поделят 301 млн. евро, което е със 105 повече отколкото на шампионата преди четири години в Полша и Украйна.

Кой и за какво се бори
Доскоро се смеехме на футбола в държави като Албания и Исландия, но с последния съдийски сигнал в квалификациите техните федерации спечелиха точно по 8 млн. евро. Колкото впрочем и всеки един от останалите финалисти. Всяка победа ще носи 1 млн. от европейската валута, а със сигурност и на точката няма да има кой знае колко сърдити, тъй като тя ще донесе 500 000 евро. Така на практика УЕФА дава точно по 1 млн. за всеки един от 36-е мача в груповата фаза на турнира.

Пари за точки от тук нататък няма да има, но те (точките) не трябват на никого. Вместо тях, всяка от 16-те продължили селекции ще вземе чисти 1.5 млн. 2.5 млн. се полагат на 1/4 финалистите, нови 4 млн. очакват последните четири отбора в турнира. Финалистите взимат по 8 млн., а утешителната награда на загубилите в подножието на върха ще бъде 5 млн.

Така сметката показва, че ако един отбор победи в три мача от групата си и стигне до финала, ще си отиде с 27 млн. евро, което е с 3.5 повече отколкото на миналия шампионат.

Блясък без излишна суета. Може би това е едно от определенията, които можем да направим за предстоящото Евро 2016 в организационната му част. Разумни инвестиции в инфраструктурата, които няма как да последват съдбата на олимпийските обекти в Гърция или стадионите в ЮАР и Бразилия. Или пък тези в Катар след 2022 г. И все пак огромни средства, които ни казват само едно – съвременният футбол става все по-скъпо удоволствие, особено за гледане. Скъпо, но все пак необходимо. Пълните стадиони във Франция през юни ще го докажат.

Comments are closed.