Футболната пролет – прогнози без никаква стойност

Обикновено по това време на годината, броени дни преди началото на пролетния полусезон в А група е време за прогнози. Правим ги, когато в елитната ни група има най-малкото наченки на интрига. Седмица преди да бъдат подновени мачовете обаче едва ли има някой, който следи български футбол и който да не е крайно озадачен или поне достатъчно объркан, за да не знае какво се случва в родния футболен шампионат.

И как да е другояче, когато с вещата намеса на напълно компрометирания футболен съюз станахме за посмешище да имаме най-бедния откъм отбори шампионат в Европа. Или поне сред държавите, които някога са участвали на голям шампионат, а ние все още по някаква странна причина се напъваме за същото. Причината довела до ситуацията – изхвърлянето от А група на Литекс заради напускането на терена на мача с Левски в края на миналата година.

След като през лятото бе направен неуспешен (поне засега) опит да бъде унищожен най-успелия футболен клуб у нас – ЦСКА и покрай неговото изхвърляне от А група изгоря и Локомотив София, БФС и подопечните му комисии направиха всичко възможно да бъде елиминирано и последното що-годе независимо „чуждо“ тяло сред лидерите в елита – Литекс.

Отборът от Ловеч до последно държеше фронта в компанията на странно замогналия се в последните месеци Левски, на Лудогорец, за който беше публично признато на най-високо ниво, че се ползва с държавни протекции и на клуба, който от години по някакъв начин ползва пари на несъвсем частна компания (Берое – б.а.).

Това на практика обезсмисли съществуването на такова нещо като футболен шампионат на България. И преди е ставало дума, че крайният изход е преопределен в полза на настоящия шампион, но е подчертавано, че причината е чисто спортно-техническа. Просто Лудогорец е с поне две класи над Левски и още поне една над традиционно непостоянния Берое. Какво означава това ли? Почти гарантиран провал в европейските турнири през лятото, а най-смешното е, че някой ще го приеме за изненада и ще изгуби доста време в търсене на причините за него.

И все пак, какво ни очаква тази пролет…

Призовите места
… са резервирани по ред на номерата: Лудогорец, Левски и Берое. Първите просто са най-добри, след като след най-слабата есен в историята си в А група са с пет (макар и служебни) точки аванс пред втория. На софиянци им трябва най-малкото технологично време да се сработят след мащабната селекция през зимата и ще им е трудно изведнъж да покажат класата, която очакват от тях феновете им. Третите пък нямат нужния капацитет да се мерят с първите два съперника.

Лудогорец направиха изключителен ход като се скриха от журналистите в Турция и информацията за тях бе черпена единствено около контролите, в които шампионите се представиха наистина класно. Левски няма как да си осигурят подобен комфорт и около тях винаги ще има нещо горещо и спекулативно – неща, които няма как да им дадат спокойствие. Изключително странно изказване на и без това странния Хубчев ни кара да сме раздвоени около състоянието на Берое обаче. Най-дълго задържалият се треньор в А група обяви, че на отбора му предстои „още много работа“. Когато го казва човек, който по принцип бяга от клишетата, сме длъжни да вярваме.

Златната среда
Да, вярно е, че Славия в момента е трети, но е твърде съмнително „белите“ да успеят да завършат на тази позиция. Напуснаха ги важни играчи, а новите са пълна загадка. Авансът пред Черно море е нищожен, но не и невъзможен за запазване. Във всички случаи обаче шансът на „белите“ да запишат незапомнено високо класиране е голям. Четвърто-пето място звучи отлично, а фактът, че е от девет отбора едва ли ще бъде натякван особено.

Черно море са единствения български отбор, който по принцип не прибягва до безсмислицата „лагер в Анталия“. Дали защото не може да докара терена на Тича до нивото на турските или просто иска да спести пари, не е ясно. Във всички случаи обаче във Варна взеха доста нови, а резултатите в контролите не дават никаква представа колко сериозен ще е пролетният състав на Мастиката.

Безсмислената пролет
Поразията, която титаните на мисълта в БФС направиха с А група, осигури  весела и безгрижна пролет на практика и на четирите останали отбора в групата. При девет участника и един служебно изпаднал (Литекс), последният в подреждането не отива директно във Втора дивизия, а ще играе бараж. Твърде условно е кой е в златната среда и кой се бори за оставане, при положение, че безспорно най-слабият отбор – Монтана може да го раздава лежерно до края и после да елиминира без проблеми на плейаута за оставане втория от Б група. За Локомотив и Ботев най-важният мач е дербито между самите тях. Най-интересното около Пирин ще са лафовете на Наджи, а при Монтана веселбата е задължителна, когато треньор на отбора е Емил Велев-Кокала, а в състава имаме играч с име „Набил Еженави“.

Без капка задни мисли един съвет: Залагайте на мачовете на последните четири отбора единствено ако сте непоправими авантюристи и имате повече пари за губене. Не че е нещо ново за А група – този филм го гледаме вече трети сезон поред.

Нелепата ситуация с изваждането на Литекс ни вкара и в още филм. Предстоят пет мача за Купата на България, в които би трябвало да играе и отстраненият тим от Ловеч. Останалите отбори са ЦСКА, Берое и Монтана. Напълно в синхрон с чудовищната некомпетентност на върха на родния футбол, неразбориите присъстват и тук. Месеци след изиграването на 1/4 финалите, все още не знаем кой срещу кого ще се изправи на полуфиналите.

На фона на всичко това заговорихме за Супер, Висша или Мегалига. Някаква чудесия, която би трябвало да извади родния футбол от дъното, в което го вкараха същите неспособни управленци. Разбира се вниманието беше отклонено за малко, докато фенове, ръководители и журналисти не осмислиха в рамките на няколко дни за каква грандиозна глупост става дума.

Преди полусезона е време за прогнози. Обикновените, за изхода на шампионата обаче нямат никаква тежест. Все по-малка имат и тези за бъдещето на българския футбол. Защото всички сме поставени в изключително прогнозируема среда. Слаби управленци не могат да доведат до силни резултати. Затова и докато Централата се управлява от сегашните, всякакви надежди са просто загубени.

Comments are closed.