Футболната 2016 г. – очаквания и… мечти

Краят на годината е време за равносметки и обобщения на очакванията, направени 12 месеца по-рано. Началото й пък – освен дати на конкретни бъдещи събития е и момент, в който ни е разрешено и малко да помечтаем. Какво ни чака през 2016-а в областта на футбола?

Загадъчната А група
Предвидима спортно-технически, но далеч не толкова от момента, в който си спомним, че това е българското първенство – шампионатът на страната, в която броят на страничните фактори, определящи най-добрите (в случая във футбола) винаги е труден за преброяване. Имаме отбор с класи над останалите – Лудогорец. Имаме отбор, който се мъчи да стигне класата му – Левски. Чистите футболни аргументи са на страната на Разград, но равните изходни позиции и фантастичното и невероятно замогване на столичани в последните месеци обещават любопитна битка на много фронтове.

Имаме поне три отбора, които са се насочили към медалите. Единият може служебно да го пренасочат, което нека си признаем е някакъв уродлив начин да си правим живота (футболния, да не забравяме) непоносимо интересен. Литекс е на изчакване, а Берое се готви за сезона на сезоните – медал и може би национална Купа. Преди няколко дни разбрахме, че на хоризонта има и друг отбор с амбиции – Славия, който гони дори медал и евроизлаз.

Доста интересно ще е в дъното, където единият отбор изглежда обречен. И докато Монтана извървяха много бързо пътя от потенциален хит до класически удавник, при Пирин нещата са по-различни. Отборът се е устремил уверено към оставане в групата, което ще направи независимо дали ще мине през плейоф или ще изпрати друг на допълнителния мач.

Всъщност всичко може да се преобърне с главата надолу, ако Литекс бъде изваден от групата. Тогава отборите в средата, колкото и условно да се наричат местата от шесто до осмо място, ще се успокоят дотолкова, че идеята да имаме елит от десет отбора, защото ще има по-голяма конкуренция и по-малко уговорени мачове ще потъне като съвременна реплика на Титаник. Говорим за отборите на Черно море, Ботев и Локомотив, които при определени обстоятелства ще изкарат спокойна пролет.

Купа на България
По ирония на съдбата ЦСКА са във В група, но не помнят кога за последно играха полуфинал в този турнир. Е сега са тук – незагубили нито една точка от лятото насам и очакващи да изтеглят приемлив съперник. Да разбираме Монтана, в краен случай Литекс (пак с много „ако“). Тогава може би ще се класират на финал, където никога нищо не се знае. Но трябва да почакаме. Футболната управа у нас все още не може да намери свободна зала, в която за 10 минути да разбърка четири топки и да изтегли жребия за този етап.

Нека не подценяваме и другите кандидати за трофея. Купата е особен турнир дори у нас и виждаме, че отбор от В група, изпадащ в А и друг, който не знае къде и какво ще играе през пролетта, имат шансове за наградата. За четвъртия ще говорим най-малко. Берое е абсолютният фаворит, освен ако не се омаца както само в Стара Загора си умеят.

Европейско първенство по футбол
Програмата в европейските клубни шампионати е сгъстена тази пролет, защото почти целият континент ще се вълнува в ролята на пряк или косвен участник на историческото Евро във Франция. В него ще вземат участие 24 отбора – колкото до преди няколко години играха на Световно. Ние разбира се, ще гледаме отстрани – нещо, което няма да да се промени, докато на върха на родния футбол са настоящите началници.

Няколко държави ще направят дебют, но това беше неизбежно, заради раздутия формат. Една единствена изненада – няма я Холандия. Ниската земя обаче ще се върне съвсем скоро на сцената, защото има и материал и условия. Сърдечните поздравления са за Албания и Исландия, които направиха истински фурор. И двете държави дълго търпяха бой (на терена) и подигравки (извън него) дори и от нас, при това съвсем доскоро. Но взеха че разбраха как да постигнат целите си, докато нашите футболни лидери имат по-важни задачи. Другите дебютанти във Франция ще са Словакия, Уелс и Северна Ирландия.

Европейски клубни турнири
Астрономическото лято обикновено е в разгара си, когато за българските отбори идва моментът за рестарт на надеждите за добро представяне в Европа. След тоталният провал преди година, като че ли няма как да стане по-лошо, въпреки че у нас често се опитваме, и по-неприятното – успяваме, да докажем че това не е невъзможно. И тази година Лудогорец ще тръгне с пълната кошница с надежди и определено трябва да се постарае да не потъне както през 2015-а, защото това може сложи още един, още по-голям прът в колелата на амбициозния разградски проект.

Левски се завръща в Европа след три сухи години, но с оглед на амбициите на клуба, „достойно отпадане“ ще е поредният звучен провал. На фона на размаха, с който в момента се работи на Герена, всичко друго освен групи в Лига Европа ще е неуспех.

Берое е почти сигурен участник в Европа и тази есен, като таванът на възможностите му е не по-далеч от плейоф.

Световни квалификации
Какво нещо е упоритата и целенасочена работа… Тази която в последните десет години в ущърб на българския футбол неуморно върши БФС. Най-сетне успя. Преди няколко месеца три поколения футболни запалянковци, помнили победи над Франция, Италия, Германия и др., чуха заветното „Нямаме никакъв шанс“. Друг път обикновено го осъзнавахме не по-рано от изминаване на 1/3 от кампанията, но днес реалностите са такива – българският национален отбор е вид „пълнеж“ в картината на европейския и световен футбол.

И все пак – чакат ни мачове с Люксембург, когото все още можем да бием, невъзможни срещи с Франция и Швеция и мач на кантар с Беларус, в който единственото ни предимство донякъде е домакинството ни. Оправдаят ли се мрачните прогнози обаче, на Националния стадион на 13 ноември едва ли ще има много публика.

Това са основните събития, около които тази година ще съсредоточим интереса си. Останалото, което ще споменем е в сферата на мечтите, прост защото е твърде смело пожелание на фона на сивото футболно настояще.

Най-напред се надяваме на добра развръзка по казуса „Литекс“. Футболните началници още не могат да решат да спазват сляпо закона или да спасят бъдещето на играта в България. Докато се кумят, дано да намерят десетина минути, в които да определят противниците на полуфиналите за Купата.

И ЦСКА и българският футбол имат нужда от добри новини с адрес „Българска армия“. Защото се видя, че без гранда в А група не е същото. Мечтите на червените фенове са за спасение на клуба, а на останалите – на всичко останало, което бързо се руши в отсъствието на важни фактори. Тук като такъв добавяме и Локомотив София разбира се.

Около Евро надеждите в България ни са за студена бира и HD на телевизора. И естествено безпроблемното провеждане на шампионата в условията на крайно нестабилната геополитическа обстановка на Стария континент.

Ако мислим в перспектива и за доброто бъдеще на родния футбол, ще пожелаем късмет на евробойците ни, които и да са те. Защото още една нулева година в турнирите ще е още една стъпка към трайното зачисляване към пълните аутсайдери в Европа.

Ако пък мачовете в Европа по някакъв начин съвпаднат с квалификациите за Мондиала ще е най-добре. Това ще значи, че не сме казали чао на надпреварата още през юли-август. Реалистите ще очакват шест точки за националния отбор в края на 2016-та. Оптимистите – пълни стадиони и амбицирани национали.

В по-общ план. Нека видим добри мачове на добри стадиони, качествено съдийство, по-малко скандали и повече красота на терена. Много публика на трибуните и най-важното – честна игра във всеки аспект.

Comments are closed.