Archive for TED

Защо нашият коефициент на интелигентност е по-висок от този на бабите и дядовците ни?

Нарича се ефектът на Флин – фактът, че всяко поколение получава по-добри резултати на тестовете за интелигентност от предходното.

Дали действително ставаме по-умни или просто мислим различно? В тази динамична разходка през когнитивната история на ХХ в., моралният философ Джеймс Флин предполага, че промените в начина ни на мислене водят до изненадващи (и невинаги положителни) последствия.

Радикална мъдрост за компания, училище, живот

Какво става ако работата ви не контролира вашия живот? Бразилският главен изпълнителен директор Рикардо Семлер практикува една радикална форма на корпоративна демокрация, преосмисляйки всичко от бордови срещи до това как работниците отчитат своите почивни дни (не се изисква да го правят).

Това е визия, която награждава мъдростта на работниците, насърчава баланс между работа и личен живот, и води до един по-задълбочен възглед върху смисъла на работата и живота. Бонусен въпрос: Ами ако и училищата също бяха така?

Анджела Лий Дъкуорт: Ключът към успеха? Упоритостта (видео)

Джон Франсис ходи по Земята (видео)


И тази презентация не е нова. Но е впечатляваща и поражда доста мисли.

Политиката на фикцията

Докато се чудих днес как да оползотворя иначе изгубеното време в Mall-a, се сетих, че отдавна съм заредил в мобилното приложение на TED една изява на Елиф Шафак. Най-сетне я изгледах и останах впечатлен. Ако ми се случи нещо подобно и следващия път, ще взема да прекарвам повече време на подобни скучни места. Ще се превърна в нещо като онзи бивш алкохолик, когото е супер модно днес да харесваш, който написал книга докато висял в Mall-a.

Бил Гейтс: Учителите се нуждаят от истинска обратна връзка (видео)

Рамзи Мусалам: Три правила, които разпалват ученето (видео)

Кен Робинсън казва че училищата убиват творчеството (видео)