ФК Шефийлд – 150 години гордост

Притеснени от слабата форма на националите и вече недотам шокирани от поредните глупости на Христо Стоичков, задъхани около подновената борба в Шампионската лига и селекцията в Левски, оставихме на заден план едно знаменателно за футбола събитие – честването на 150 години от създаването на ФК Шефийлд – официално признат за първия футболен клуб в света.

В средата на 19-ти век и по-точно 1857 г, осъзнаваме че в света има и хубави места за живеене, където хората вместо да се борят с вековния поробител, вземат че поставят здравите основи на един бъдещ социален феномен.

През месец май на 1857-ма феновете на крикета Уилям Прест и Натаниел Кресуик надълго и нашироко коментират налегналата ги скука през зимните месеци и са твърдо решени да “измислят” спорт, който да поддържа формата им през зимата. Така футболът от улицата се мести на зеления (невинаги) терен. На 24 октомври същата година те създават ФК Шефийлд.

Футболната мания заразява бързо региона и само пет години по-късно в град Шефийлд и околностите му вече има 15 футболни отбора. През 1962 г. пък е основан Нотс Каунти, който в момента държи рекорда за най-стар клуб сред професионалистите. Малко след това Шефийлд са поканени в новоучредената английска футболна асоциация, където членуват и до днес.

На практика Шефийлд завинаги остава в сянката на другите местни тимове Юнайтед и Уензди, тъй като при създаването на първия през 1889 г, доста от играчите му стават професионалисти и обличат бяло-червения екип.

Правото на първия му осигурява някои дребни привилегии, като например тази да празнува 100 годишнината си през далечната 1957-ма година. На стадиона на Уензди “Хилзбъро” юбилярите посрещат националния тим на Англия, а банкетът след това е уважен от самия Сър Стенли Роуз – първият президент на ФИФА.

Две години по-късно отборът постига и най-сериозния си успех, достигайки до четвъртия квалификационен кръг за ФА Къп.

В клубната витрина все пак не липсват и купи. Като например Аматьорската купа, спечелена през 1904 г. и трите трофея за Шефийлд и Холамшир Къп, завоювани през 1994-та, 2005-та и 2006-та година. Отборът има немалко призови места в лигите на Йоркшър.

Днес наследниците на “пионерите” се подвизават в Северната Първа лига на дивизия Унибонд, където мерят сили, при това доста успешно, с отбори като Шипшид Динамо и Кидсгроув Атлетик. Шефийлд днес развива два мъжки отбора, девет младежки и един дамски тим.

В състава му не липсват интересните фигури. Шефийлд може да се похвали с няколко играчи с опит от професионалната футболна лига, като Пол Смит и Дарън Холмс например. Последният дори е играл в европейските клубни турнири с местния съперник Уензди. Вил Поуъл пък се е състезавал в авторитетния Грейс Атлетик, а силен мач с екипа на Редфорд Юнайтед (временни лидери в дивизията на с пет точки преднина пред Шефийлд и мач повече) именно срещу сегашния му тим му е осигурил трансфера, с който вероятно се гордее най-много.

Том Карней пък идва от шведски клуб и е абсолютен двойник на Томас Бролин.

Отборът играе мачовете си на Брайт Файнанс Стейдиъм, разполагащ със скромните 1 500 места, доста от които си остават незаети.

Впечатляващ е списъкът с видните фенове на отбора. Там личат имената на Сеп Блатер и Свен Горан Ериксон. Твърде вероятно Шефийлд няма да имат проблеми със съдиите, тъй като са подсигурили членски карти на реферите Хауърд Уеб и на култовия Юрая Рени.

В чест на юбилея официални гости ще бъдат президентът на ФИФА Сеп Блатер, президентът на Реал Мадрид Рамон Калдерон, както и английските легенди Боби Чарлтън и Боби Робсън.

На 8 ноември пък на стадион “Брамъл Лейн” ще се състои мач между Шефийлд и италианския гранд Интер. “За отбор от Унибонд мач с Интер е сбъдната мечта”, обобщава настроенията в клуба президентът Ричърд Тимс.

Вероятно най-точната оценка за симпатичните аматьори обаче дава фронтменът на великата рок банда Деф Лепард Джо Елиът, който казва: ФК Шефийлд е национално съкровище, с което всеки трябва да се гордее”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *