Хичо, Домо, Вальо и Иван, почакайте до 2009-та!

Според последни информации в спортния печат, един от най-обещаващите български футболни таланти Иван Иванов е пред милионен трансфер в аутсайдера във Висшата лига на Англия Дарби Каунти. Истината е, че дори да му бъде уредена няколкодневна разходка по подобие на Домовчийски, Димитров и Илиев, той няма никакъв шанс да рита по английските терени минимум до края на 2008 г. Най-лошият вариант е… 2014 г.

В края на годината Николай Димитров от Левски премина проби в Арсенал, в момента в Блекбърн е Домовчийски, а само преди ден Валентин Илиев (с 25% oт ВСИЧКИ участия в националния) разочарован разбра, че няма да може да играе в Чемпиъншип.

Както sportni.bg единствен пише от няколко седмици – български футболист, който няма редовно участие в националния отбор в последните две години няма шанс да заиграе в родината на футбола. Най-популярният български спортен сайт направи проучване за възможностите на родните играчи да получат работна виза.

Каква е цялата история. На страница 447-ма в официалния Handbook на Висшата лига за сезон 2007/2008 пише кратко и ясно, че работна виза и разрешително за участие в мачове от първенството, играчи извън ЕС-25 получават при две условия – 75% участие за представителната селекция на страната си и тази страна към настоящия момент да не е под 70-то място в официалната класация на ФИФА за националните отбори. Малка подробност е, че приятелски мачове дори на официалните дати НЕ СЕ БРОЯТ.

Абсолютно невярно е и твърдението, че има разлика в нивото, от което искат съответния състезател. Следващите текстове го доказват категорично.

Criteria
Work permits will be issued to international players of the highest calibre who are able to make a
significant contribution in footballing terms to the development of the UK game at the highest level (i.e.
clubs competing in the Premier Leagues and Football Leagues in England and Scotland, the Welsh Premier
League and The Irish Premier League in Northern Ireland).

(с две думи тук се обяснява, че в лигите на Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс могат да играят само играчи от висока класа, които ще помогнат за повишаване на нивото в тези страни)

Initial Applications To be eligible for a work permit:– A player must have played for his country in at least 75% of its competitive ‘A’ team matches he was available for selection, during the two years preceding the date of the application; and,
– The player’s country must be at or above 70th place in the official FIFA world rankings when averaged over the two years preceding the date of the application.

(Тук стават ясни конкретните изисквания за получаване на виза)

Competitive Matches

The definition of a competitive ‘A’ team international match is a:
– World Cup Finals game
– World Cup Qualifying group game
– Football Association confederation tournament game, for example:
– The FIFA Confederations Cup;
– The UEFA European Championships and Qualifiers;
– The African Cup of Nations and Qualifiers;
– The Asia Nations Cup and Qualifiers;
– The CONCACAF Gold Cup;
– The CONCACAF The Copa Caribe;
– The CONMEBOL Copa America;
– The OFC Nations Cup and
– The UNCAF Nations Cup

(Това са първенствата и турнирите, които имат значение за определяне на процента на мачовете в последните две календарни години)

Дотук добре. От 1 януари 2007 г. България е пълноправен член на ЕС. За нас и румънците обаче съществуват т. нар. преходни клаузи, които в частта “Свободно движение на работещи” са малко неприятни за много работници (в това число и футболисти) от тези две страни.

Какво се чете дословно в този документ?


2. Преходни договореностиa) Ще мога ли да работя в друга държава-членка на ЕС след 1 януари 2007 г.?
През първите две години след присъединяването на България и Румъния, достъпът на работещи от тези две страни до трудовите пазари на държавите-членки на ЕС-251 ще зависи от националното законодателство и политиката на тези държави, както и от двустранните споразумения, които те имат с България и Румъния. Някои държави-членки показаха, че възнамеряват изцяло да отворят своите трудови пазари за работещи от България и Румъния. Други държави-членки на ЕС-25 смятат да наложат по-ограничен достъп, което на практика означава, че за периода, през който държавите-членки на ЕС-25 прилагат свои национални мерки, вероятно ще Ви е необходимо разрешително за работа.

б) Какво ще се случи в края на 2008 г.?
В края на първите две години след присъединяването Комисията ще изготви доклад, въз основа на който Съветът ще преразгледа действието на преходните договорености. Освен това, всяка от държавите-членки на ЕС-25 трябва да уведоми официално Комисията дали възнамерява да продължи да прилага своите национални законодателни мерки в продължение на най-много още три години ( в който случай все още ще Ви е необходимо разрешително за работа), или ще прилага условията на законодателството на Общността за пълно свободно движение на работещите (което означава, че можете свободно да работите там).

в) Кога ще мога свободно да работя в държавите-членки на ЕС-25?
По принцип преходните договорености следва да преустановят действието си пет години след присъединяването. Въпреки това, съществува възможност дадена държава-членка на ЕС-25 да поиска от Комисията разрешение да продължи да прилага своите национални мерки в продължение на още две години, но само ако отчита сериозни смущения на трудовия си пазар (или заплаха от такива смущения). Преходните договорености не могат да продължат да бъдат в сила след абсолютния максимум от седем години.

За лош късмет Обединеното кралство е сред страните, които все още се отнасят с голямо недоверие към пристигащите от България и Румъния.

В сайта www.ec.europa.eu, четем доказателствата за това.

От 1 януари 2007 г. гражданите на България и Румъния не се нуждаят от разрешение, за да влязат или да пребивават законно в Обединеното кралство. Всички български и румънски граждани имат право на пребиваване в Обединеното кралство (както и във всяка друга държава-членка) през първите три месеца от престоя си неограничено и могат да останат законно пребиваващи в Обединеното кралство колкото време пожелаят, при условие че упражняват договорно право на студент, са лица на свободна практика или лица, които се издържат самостоятелно.

Гражданите на България и Румъния нямат обаче автоматично право да пребивават като работници, освен ако са освободени от изискванията за разрешително за работа.

Лошата новина е, че ако не играят в националния отбор, състезателите за които в последните дни се шуми особено много – няма да имат право на свободен труд в Обединеното кралство до 31.12.2008 при много условности разбира се. След това се преминава на варианта 2012, за да се стигне до светлата дата 1 януари 2014 г., когато “границите се отварят” – завинаги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *