50 години във вярната посока

В Аула „Максима“ на НСА тържествено бе отбелязан 50 годишния юбилей на българското ориентиране. Бивши и настоящи състезатели, деятели и приятели на туризма и ориентирането си дадоха вълнуваща среща, след която бяха убедени, че времената прекарани в горите и планините на България са си за заслужавали.

Събитието уважи министърът на младежта и спорта Васил Иванов – Лучано, Петър Берон, президентът на федерацията на Сърбия и Черна гора Лазар Станоевич, представители на от Гърция и Швейцария, участници в първото състезание през 1954, както и настоящите български елитни състезатели.

На стената се прожектираха моменти от историята на този спорт у нас а думата в началото взе председателят на Българската федерация по Ориентиране доц. Атанас Георгиев, който представи на аудиторията почетния гост на тържеството – министърът на Младежта и спорта Васил Иванов – Лучано.„Ще увеличим бюджета на федерацията на 150 000 лв за следващата година, а в знак на нашето уважение и по повод юбилея ММС връчва ключовете от следващия автомобил, който се дава от спортния тотализатор. И разбира се аз се надявам доц. Георгиев да научи мен и съпругата ми на правилата на ориентирането“, заяви Лучано.

От името на IOF приветствие прочете Йорданка Мелнилкийска. Тя наблегна на по-важните проблеми пред ориентирането в перспектива, като на първо място отчете усилията на световната федерация да приобщи ориентирането към олимпийските спортове, и най-вече на ски ориентирането във връзка с предстоящата кандидатура на София за зимните Олимпийските игри през 2014 г.

Главната фигура в следващите почти два часа беше доц. Атанас Георгиев, който започна с думите: „Вълнувам се много, трудно ми е да говоря пред Вас, но от уважение към всичко което е сътворено в българското ориентиране ми се налага да се съсредоточа, да превъзмогна смущението си и да обърна внимание на най-важните моменти в половин вековната ни история като спорт в България. За много хора ориентирането е било в сърцата им през всичките тези 50 г…“

С жар и непринудена артистичност и красноречие доц. Георгиев се спря подробно на важни моменти от историята на българското ориентиране. Бяха разказани интересни истории от живота на българските туристи и ориентировачи, а сълзите в очите на ветераните в залата не криеха тяхното вълнение. Не бяха подминати и въпросите за проблемите пред федерацията и клубовете през всичките години, идеите за развитие на ориентирането в бъдеще, както и напомняне на големите успехи на наши състезатели на световни и европейски първенства.

След това дойде моментът на приветствията на официалните гости:

Лазар Каменов /зам. ректор на НСА/: Искам да предам от името на ректора нашите най-сърдечни поздрави. Академията е съпричастна към спорта ориентиране и ние имаме планове за развитието на ориентирането в НСА. Пожелаваме и успехи в борбата с трудните условия на пазарното стопанство и неговите сурови принципи по отношение на такива малко по-непопулярни спортове. Благодарим Ви за въздействието върху младите хора и за Вашите усилия за формирането им като хора – здрави и мислещи.

Пламен Дочевски /Национална спортна асоциация на МО/: Приветстваме Ви и обещаваме да продължаваме нашата подкрепа за да продължи развитието на този военно приложен спорт.

Лазар Станоевич /президент на федерацията на Сърбия и Черна гора/: Имам добри приятели сред българските ориентировачи. Всички се радваме за вашите успехи и за съвместните ни контакти. Ние сме се учили много от вас. Радваме се за и успехите на българските състезатели преди месец на купа „Белград“. Щастлив съм още повече, защото това е и мой юбилей (роден съм през 1954 г)и се надявам да ме поканите на честването на 100 години българско ориентиране.

Константинос Кукурис /Клуб по ориентиране – Солун, Гърция/:Благодаря за поканата от името на федерацията която представлявам. Свършихме добра работа за заздравяване на връзките между нас и се надяваме с ваша помощ да развиваме спорта в нашата страна. В Гърция това е един млад спорт, но аз вярвам, че ориентирането ще помогне за по-доброто бъдеще на Балканите. Пожелавам ви успехи в бъдеще!

Д-р Петър Берон: Драги приятели и ти Атанасе (доц. Атанас Георгиев), да ти имам красноречито и свежата памет. Аз самия се ориентирам трудно. Но ориентирането е „голяма работа“. Важно е и за нас да научим някои работи за ориентирането, за да си вършим работата по-добре. Избягах от политическо събитие днес, но това е, защото знам, че една партия трудно просъществува 50 г, за разлика от спортните федерации. Подарявам този плакет с надпис: 50 г във вярната посока!

Антон Хиджов /Български алпийски клубове/: Поздрави и успехи, Нека всички ваши успехи са високи като този приз, изобразяващ връх, който Ви подаряваме.

Френи Дюр /Швейцария/: Честит юбилей. Семейството ми е щастливо да участва в състезания в България и поздравления от Швейцария и Франк Летау и от името на ШФО. Желая Ви всичко хубаво в бъдеще.

Венцислав Удев /гл серетар на БТС/ Прочете поздравителен адрес от името на УС на БТС. Той награди с най-високите отличия много ветерани, деятели и състезатели в областта на туризма и ориентирането. По-късно тържеството прие строго неформален вид, на по питие, по време на импровизирания коктейл, където всички продължиха със спомените за славните години прекарани в горите на Родината.

Специално за Спорт НетИнфо едни от най-добрите български състезатели Кирил Николов и Николай Димитров казаха, че ще са щастливи да продължат да представят България по най-добрия начин пред света, а от един водещите български клубове „Вариант 5“ поканиха автора на материала да вземе участие в някой от стартовете от новия състезателен сезон.

Comments are closed.