За ролята на концентрацията в ориентирането

Автор Ойстейн Кристиансен

Какво представлява техниката на ориентиране? Петер Торесен ми каза преди няколко години следното определение – “техниката на ориентиране е всичко това, което се случва в главата на състезателя от старта до финала на състезанието, но на първо място най-важна е способността за концентрация.”

Очевидно е, че причината за подобряването на способността за ориентиране е натрупването на опит през дългата състезателна кариера. Опитът, който се натрупва на различни типове терени, климатични условия, стресови ситуации, време на деня и карти е много важен за успешна състезателна кариера. Така че ориентировачът трябва да излезе навън и да трупа опит (особено като юноша). Oбърнете внимание обаче как тренирате. Твърде много ориентировачи отиват на тренировка просто за да “пробягат един маршрут”. Аз мисля, че по този начин няма да напреднете много. Много по-добре за вас ще бъде, ако отидете на тренировка с ясната цел да тренирате една част от техниката (подход към точка, концентрация, бягане по компас и т. н). След тренировката ще подобрите точно това, което тренирате, което едва ли ще стане, ако тренирате просто така, без ясна цел какво точно тренирате.

Едно е обаче да тренираш нещо, съвсем друго е да го направиш в стресова ситуация. Именно тук се вижда разликата между добрите и не толкова добрите ориентировачи. Точно психиката определя способността да се побеждава именно тогава, когато е най-важно. Всеки, който е бягал на важен пост на щафета като ТИОМИЛА или ЮКОЛА, или пък на световно знае, че никакви технически и физически тренировки нямат да ти помогнат, ако не си тренирал работа в стресова ситуация. Това също е “техника на ориентирането». Аз казвам на моите ученици в О-училището в Амал следното – «Вие трябва да сте толкова съсредоточени да следите връзката между картата и терена, че да не загубите концентрация дори ако забележите принцеса Виктория да стои гола на някоя от точките.» Вие трябва да справяте добре при възникването на неочаквани ситуации, защото при ориентирането вие се сблъсквате с такива още от старта.

Разбира се, не е възможно да бъдете 100% концентриран при ориентирането. Дори и при едно 10-минутно спринтово състезание отвреме навреме ще се разсейвате. Трябва обаче да тренирате възможността бързо да възвръщате концентрацията си. Ако тренирате мозъка си за това, вие бързо ще се хващате в моменти, когато губите концентрация и бързо ще я връщате, като по този начин ще избегнете грешките.

Лесно е да се тренира концентрацията, защото това всъщност правите всеки ден. Въпросът е в това, да тренирате запазване на концетрацията съзнателно по време на тренировка. Трябва да тренирате именно концентрацията в стресова ситуация. Това може да става например като правите нещо необичайно за вас, при което евентуална загуба на концентрация ще доведе до видим резултат. Това например може да става по време на стрелба, гимнастика, каране на ски (алпийски) или спускане с маунтин байк. Разбира се, най-доброто е да се поставите в критична ситуация, свързана с ориентиране, например водиш на щафета, като от тебе зависи класирането на целия отбор. Най-лошото, което можете да си представите е да провалите отбора.

Може да се каже още много за това, как да се тренира техниката на ориентиране, но пак повтарям – всичко е свързано с умението да се концентрираш, това е фундаментално важна способност. Много по-важно например от умението да пробягаш 3 км под 9 минути. Много малко хора са родени с тази способност, ние oстаналите трябва да я тренираме.

—–
Ключови думи: Ориентиране

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *