Ланс, Алберто и Анди посягат към Тур-а

Само седмица ни дели от едно от най-големите и важни спортни събития на годината – колоездачната обиколка на Франция – Тур дьо Франс. Тази година Тура има лошия късмет да се засече с футболния Мондиал, но пък в момент, в който битката в ЮАР навлиза в решителна фаза и мачовете са доста разредени. Така всички приятели на колоезденето все пак ще успеят да се насладят на битките по пътищата на Франция.

На 3 юли 198 колоездачи от 22 тима (всеки с по 9 състезатели) ще застанат на старт на традиционния часовник. Този път Тур-а тръгва от Холандия – Ротердам, ще мине за малко през също толкова равната Белгия, а от 7 юли продължава изцяло на френска територия.

Очакванията са за впечатляващо шоу, спиращи дъха битки по баирите на Алпите и много обрати. Обичайните заподозрени за крайна победа са тук и сега. Алберто Контадор, Анди Шлек и Ланс Армстронг окупираха почетната стълбичка преди година, а сега апетитите им за успех за удвоени.

Алберто Кондатор остана и този сезон в казахстанския тим Астана, който бе напуснат от голяма част от колоездачите, последвали Армстронг в новия му тим. Испанецът винаги е фаворит за победа, където и да участва, а сега той тръгва със самочувствието на двукратен шампион и с успокоението, че в отбора си има помагач като Александър Винокуров.

Колоездачът от Люксембург Анди Шлек е от младата генерация състезатели. Той е надъхан, целеустремен и най-вече – изключително способен. Зад себе си има страхотния тим на Саксобанк с Фабиан Канчелара, Йенс Войт, Мати Брешел и разбира се – по-големият му брат Франк, който вече на няколко пъти показа, че е готов да помага докрай на Анди. Огромен процент от специалистите смятат, че именно Шлек ще е новият повелител на Тур-а.

Идва ред на най-големия в колоезденето – Ланс Армстронг. Световен шампион на шосе и победител в много състезания преди да открие, че е болен от рак. Болестта ще да е съжалявала доста, че се е захванала с характер като този на Ланс, защото той е унищожава с умопомрачителна воля за живот. Става от леглото, за да спечели Тур дьо Франс цели седем пъти, при това поред. Спря да се състезава за няколко години, но през 2009-та се завърна, за да заеме третата позиция в миналогодишната Обиколка.

Само преди няколко седмици той падна лошо в Калифорния, но в Швейцария показа добра форма с второто си място в крайното класиране на местната Обиколка.

На всичко отгоре Армстронг има и най-силния тим – Рейдиошак. Тук са една камара звезди, всеки от които би бил лидер в половината от отборите от Про тур-а. Ливай Лайфаймър си има своите поддръжници за победа и сега, Андреас Кльоден е доказана марка, а Янес Брайкович само преди десетина дни на Дофине наказа не кой да е, а Контадор. Крис Хорнър пък неведнъж е доказвал, че е човек, на когото винаги може да се разчита. Черешката на тортата е белгийският мениджър на тима – Йохан Брюнел, доказал се като ненадминат тактик. Той е неотлъчно до Ланс във всички отбори, в които американецът се е състезавал.

Специално внимание за Иван Басо от Ликигас и Кадел Евънс от БиЕмСи. Двамата почти сигурно ще продължат битката, която непримиримо водиха преди няколко седмици на Джиро-то.

Естествено, почти всеки лидер на отбор от останалите, има шансове да избухне поне веднъж на тазгодишния Тур. В Рабобанк това е Денис Меншов, в Скай – Брадли Уигинс, в Боюг – Пиерик Федриго.

Не по-малка ще е битката за спечелване на някоя от индивидуалните награди. Миналата година Анди Шлек дублира успеха си от второто място с бялата фланелка в класацията на най-добрите млади състезатели.

За спринт-короната (зелената фланелка) ще се борят колоездачи от спринтьорските тимове като ЕйчТиСи Колумбия с техния лидер Марк Кавендиш, Гармин Транзишънс и Сервело с миналогодишния победител в категорията Тор Хусховд.

По-интересно ще е при катерачите, където го няма Франко Пелицоти от Ликигас. Голям е шансът бялата фланелка с червените точки на Карфур да бъде носена дълго време от един Иван Басо например, от същия тим.

Милионите почитатели на колоезденето могат да гледат надпреварата по Евроспорт, както и да следят редовно интернет сайта на популярната спортна телевизия. Там както винаги са се постарали да представят Тур-а по доста интересен начин.

Comments are closed.